Kako znati koji je pravi arhitekt za vaš projekt? Evo odgovora kroz 10 pitanja!

Donosimo odgovore na 10 pitanja koja treba postaviti prije početka gradnje kako znali koji je najbolji arhitekt za Vaš projekt i zbjegli neplanirane troškove

Licencirani arhitekt je je multidisciplinarni profesionalac koji za projektiranje ili renoviranje Vaše nove nekretnine – stara obiteljska kuća – vodi računa o estetici i funkcionalnosti prostora, kao i o Vašem budžetu. Dio njegova posla čini poznavanje i razumijevanje raznih detalja, proizvoda i tehnologija u području gradnje i dizajna. Za to su potrebne godine iskustva i stalna edukacija koju mora imati arhitekt, a koja je relevantna za svaki Vaš projekt.

Kako bi znali koji je pravi arhitekt za Vaš projekt, morate postaviti prava pitanja:

 1. Sviđa li Vam se naš rad? Pogledajte naše projektiranje i izvedbu različitih vrsta projekata po kategorijama: vila, obiteljska kuća, stan i stambena zgrada, javni, poslovni i turistički objekat i prostor, nautičkaluka, kamp i plaža.
 2. Izrazite svoje estetske/stilističke, funkcionalne, cjenovne i vizualne preferencije i zatražite primjere koji odgovaraju Vašim kriterijima. Arhitekt ih mora znati kako bi napravio pravi projekt za Vas.
 3. Pogledajte reference arhitekta, što je i s kim do sada radio. One Vam puno toga mogu reći o iskustvu i reputaciji koju arhitekt ima u projektiranju.
 4. Pitajte koliko posla arhitektu Kreiranja dolazi od klijenata koji se ponavljaju.
 5. Zatražite da se vidite s arhitektom , da utvrdite nalazite li se na istoj “valnoj dužini” jer je gradnja dugotrajan i složen proces u kojem se mogu dogoditi i nepredviđene situacije.
 6. Pitajte arhitekta Kreiranja je li do sada radio na području lokacije vašeg objekta, poznaje li prostorno-plansku dokumentaciju te njene karakteristike i eventualne specifičnosti?
 7. Ako smatrate da se radi o specifičnom slučaju, pitajte je li imao iskustva s takvim situacijama. To su najčešće gradnje u zaštićenim zonama ili radovi na objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu, a za što Kreiranje ima licencu i iskustvo!
 8. Imate li nekakve posebne zahtjeve za svoj objekt u smislu energetske učinkovitosti? Zatražite informacije od arhitekta, tim Kreiranja nositelj je Green Building certifikata!
 9. Pitajte koje sve usluge arhitekt nudi? Slobodno zatražite odgovore na pitanja:

Arhitekt treba utvrditi kakav se projekt na parceli može napraviti– što se na tom terenu može napraviti,

– analizu prostorno-planskih mogućnosti,

– izradu projektne dokumentacije za građevinsku dozvolu,

– 3D vizualizacije vašeg objekta,

– nadzor izvođenja radova,

– kad će objekt biti završen,

– koliko će gradnja koštati i gdje se mogu učiniti eventualne uštede?

 1. Stara poslovica kaže: “Dobiješ ono što platiš”.  Potrebno je definirati koje sve usluge tim Kreiranja daje. Odustajanje od raznih usluga kako bi uštedio novac može biti rizično po vlasnika i u konačnici ga koštati puno više novca i živaca.

Imajte na umu: arhitekt je Vaš zastupnik tijekom procesa gradnje i nadzire izvođače vodeći računa o realizaciji projektnih rješenja i uštedama vašeg budžeta. Vi ste na istoj strani.

Savjeti onih koji imaju iskustvo gradnje ili preuređenja stambenog prostora bez arhitekta

Za kraj, savjeti onih koji su već gradili ili renovirali u životu i koji koriste svoja stečena iskustva. Tri stvari koje oni nikad (više) ne bi napravili:

 1. Ne bi se upustili u gradnju/renoviranje bez ovlaštenog arhitekta.
 2. Ne bi radili po sistemu sam svoj majstor ili s više samostalnih majstora, nego bi angažirali tvrtku po sistemu “ključ u ruke”.
 3. Ako nisu prisutni i ne žive u blizini gradilišta, imali bi čovjeka na terenu koji bi nadgledao izvođače radova.

Kontaktirajte nas i saznajte odgovore na sva Vaša pitanja u vezi s planiranjem, projektiranjem, nadzorom i gradnjom Vaše nekretnine!

 

Zatražite sastanak s arhitektom

Vaše ime i prezime (obvezno)

Email (obvezno)

Telefon (obvezno)

[recaptcha size:compact]