Mali stan – veliki izazov. Tako bi se ukratko mogla opisati situacija u kojoj se pred rekonstrukcijom stambenog prostora male kvadrature nađe investitor, ali i arhitekt, svaki sa svojim željama, potrebama i mogućnostima. Je li moguće i kako u stančić od 25-30 kvadrata smjestiti sve ono što nam je potrebno za udoban život, uključujući dovoljno svjetlosti, a ne “zaboraviti” i prostore poput mjesta za usisavač ili stalka za peglanje?

Naravno da je moguće – pametnim i mudrim prostornim osmišljavanjem koje uključuje kombinacije različitih boja, disperziju danjeg svjetla, pažljivim odabirom mulfifunkcionalnog namještaja i podnih obloga… No, idemo redom.

Koristite svjetlije boje

Kada su u pitanju podovi, za male stanove bilo bi idealno da ona bude istovjetna u najvećem broju prostorija, poput parketa kojim se može prekriti predsoblje, kuhinja, blagovaonica, sobe, ali i kupatilo ako se radi o kvalitetnijim materijalima. Na mjestima gdje to nije moguće, gdje se susreću dvije različite vrste podnih obloga, primjerice parket i keramičke pločice, što je još uvijek kod nas najčešći slučaj, treba voditi računa da ne bude prevelike razlike u njihovoj boji jer upravo ti prijelazi stvaraju dojam manjeg i skučenijeg prostora.

Istovjetan osjećaj imat ćemo i ako zidove ili plafon obojimo tamnijim bojama. U slučaju zidova prostor s vizualno smanjuje, a još ako je tama i plafon, dodatno guši prostor i tjera nas da se osjećamo kao u kutiji šibica, bez dovoljno zraka i s plafonom “na glavi”. Stoga, plafone obavezno obojiti u bijelo, a poneki zid, i to onaj koji je dovoljno osunčan, može se obojiti i u neku od tamnijih boja. Na području Dalmacije, u starim rekonstruiranim kućama, trend je ogoliti zidove do kamena i ostaviti vidljivima stropne grede. No, ako se radi o izrazito malom prostoru, onda i njihova boja treba biti što svjetlija ili čak bijela.

Vanjska svjetlost u malom stanu je jako važna. Ako nam već zadani otvori nisu dovoljno veliki, što je redovito slučaj sa starim građevinama, onda svakako treba izbjegavati zavjese, inače skupljače raznih mirisa i prašine. Ali, ako se već odlučimo imati ih, one ne smiju biti izrađene od teških materijala i u tamnim bojama, ma koliko nam se slagale uz sjedeću garnituru, već što svjetlije, laganije i prozračnije. Druga stvar je iskoristiti i svaku mogućnost disperzije vanjskog svjetla u prostore kojima nedostaje što se postiže staklenim pregradnim prizmama koje se u prostoru ponašaju kao “hvatači” i raspršivači danjeg svjetla i, naravno, što više daylight rasvjetnih tijela.

Dobrom organizacijom prostora postiže se lakše čišćenje i održavanje

Dubina prostora postiže se stavljanjem otočića, pokretnih zidova i multifunkcionalnog namještaja u svijetloj nijansi koji se u svega nekoliko minuta transformira iz zidnog ormara u krevet ili iz malog stolića u kuhinjski ili radni stol. Takav namještaj temelji se na već dobro profiliranom japanskom minimalizmu koji je doveden do savršenstva, ima ga na tržištu, a može se i izraditi prema mjerama kod svakog boljeg stolara.

Uštede prostora u kupaonici danas je moguće ostvariti, na primjer,  vodoravnim postavljanjem bojlera u samoj tuš kabini ili iznad uzidanog vodokotlića te tako stvoriti prostor za dodatne police. Također, ne samo iz praktičnih razloga, odnosno zbog mogućnosti curenja vode uslijed kvarova na vodovodnim instalacijama ili perilici rublja, savjetujemo sve ormariće i wc školjku odignuti s poda i pričvrstiti na zid. U tom slučaju, čišćenje i održavanje prostora bit će puno jednostavnije i praktičnije, a sačuvat ćemo i palce na nogama jer ćemo izbjeći zapinjanja u inače malom kupaonskom prostoru.

Ukratko, stan od 25-30 kvadrata može postati vrlo simpatičan i za život komforan prostor, bilo da se radi o stanu ili apartmanu i svaki od njih slučaj je i nepresušna inspiracija za sebe. A mogućnosti za to su danas neiscrpne.

Zatražite sastanak s arhitektom