Kada prostorno-planska dokumentacija kaže jedno, a investitor želi drugo, arhitekt je taj koji ima zadatak pomiriti naizgled “nepomirljivo” i izraditi projekt kojim će sve zakonske regule i želje biti zadovoljene. Projekt objekta s više apartmana u Brelima, od kojih bi svaki apartman imao pogled na more, bio je arhitektonski izazovan jer se radilo o uskoj i dugoj parceli nedaleko mora.

Evo pitanja našeg klijenta:

“Naslijedio sam parcelu od 525 m2 u Brelima, prvi red do mora. Zainteresiran sam za gradnju turističkog objekta, apartmana od kojih bi svaki imao pogled na more. Time bih se želio baviti u budućnosti kako bi sebi i svojoj obitelji osigurao posao i egzistenciju. Međutim, parcela je smještena na kosini, dosta je duga i uska. Dodatan problem stvara obveza iz postojećeg plana prema kojoj objekt moram udaljiti 1 metar od susjeda. Molim Vas prijedlog kako na ovako maloj parceli mogu napraviti kuću koju bih stavio u turističku namjenu?”

**********

Odgovor:

Projektiranje objekta na terenu kosine gotovo 45° i sa specifičnim zahtjevima kakve postavlja prostorno-planska dokumentacija, izazov je za svakog arhitekta i zahtjeva multidisciplinarni pristup. Takvi objekti, gdje se kao imperativ za projekt postavlja orijentiranost prozorskih i balkonskih površina apartmana na određenu stranu svijeta ili pogled na more, zahtjeva:

– projektiranje svake etaže ili stambene jedinice zasebno i

– pažljivo planiranje ostalih nužnih prostora kako bi imali danje svjetlo.

Tamo gdje to nije moguće, potrebno je osmišljavanje prikladnih sadržaja kojima to neće predstavljati manu, nego vrlinu.

[/tatsu_text][/tatsu_column][/tatsu_row][/tatsu_section]

Projekt kojim svaki apartman ima pogled na more i zadovoljava pravila koja nalaže prostorno-planska dokumentacija

Projektantski tim Kreiranja d.o.o. izradio je projekt prema zamislima i potrebama investitora koji je uključivao uvjet da svaki apartman ima pogled na more. Projekt je uključio i limite te zahtjeve kakve ima postojeća prostorno-planska dokumentacija. Stambeno-poslovni objekt – apartmani – proteže se na ukupno pet stepenasto građenih etaža (podrum, prizemlje i tri kata). Njegova bruto površina je 1050, a neto 900 metara četvornih. Ukupna mu je širina svega sedam metara. Sastavljen je od 21 sobe, od kojih svaka ima pogled na more s južne i Biokovo sa sjeverne strane svijeta. No i pored toga, sve prostorije koje čine pojedinu stambenu jedincu ili apartman, imaju dnevno svjetlo. Pored staklenih površina, s obje strane svijeta, nalazi se pripadajući natkriveni balkon. Unutar samog objekta, projekt je predividio i prateće rekreativne sadržaje poput zatvorenog bazena površine cca 50 metara četvornih, teretane i wellnessa.

Kako na maloj čestiti postići puno i maksimalno je iskoristiti?

Problematika oblika čestice zemljišta te postizanje maksimalne izgrađenosti i iskorištenosti, kao i organizacija maksimalnog broja apartmana, postignuta je ukidanjem otvora na istočnom i južnom pročelju. Time je omogućeno približavanje granici sa susjedom na udaljenosti od jednog metra i tlocrtno bolja organizacija smještajnih jedinica.

U duge i uske apartmane svjetlo je uvedeno zagrizanjem u volumen i skošavanjem zidova. Time je omogućena orijentacija svake sobe (apartman) na atraktivne poglede, odnosno pogled na more. Ispoštovani su standardi za iznajmljivanje prema kojima svaka soba mora imati kupaonicu. Monotonost dugog hodnika potrebnog za povezivanje velikog broja apartmana razbijena je proširenjima i pretapanjem u prostor kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka koji je na jugu u potpunosti ostakljen i pruža divan pogled na more. Uvođenje svjetla u ukopanije dijelove riješeno je atrijima. Potpuno ukopani dijelovi osmišljeni su kao prostorije wellnessa, u kojima danje svjetlo nije presudno za kvalitetu korištenja.

Uz male preinake, apartmani se pretvaraju u mali obiteljski hotel

Stambeno-poslovni objekt koji bi zadovoljio sve navedene uvjete i bio prilagođen konfiguraciji terena. Projektiran je tako da se uz vrlo male preinake i ulaganja, može pretvoriti i u mali obiteljski hotel. No, i ovako, prema relevantnim proračunima, povrat ukupne investicije moguć je kroz sedam godina. Izračun je na bazi od svega tri mjeseca maksimalne popunjenosti. Osim toga, tijekom cijele godine može predstavljati odmorišnu lokaciju za vjerske turiste i hodočasnike na proputovanju prema ili iz Međugorja. U blizini samih Brela je i međunarodno poznato svetište Vepric, također mjesto hodočašća. U tom slučaju povrat uloženog moguć je i kroz vrijeme kraće od sedam godina.

Stambeno-poslovni objekt u Brelima može se klasificirati kao zelena gradnja i nosi energetsku oznaku A+ (http://www.pasivna-kuca.info/gradnja/37-gradnja-pasivne-kuce/137-obicna-niskoenergetska-ili-pasivna-kuca.html).

Kontaktirajte nas i saznajte odgovore na sva Vaša pitanja u vezi s planiranjem, projektiranjem, nadzorom i gradnjom Vaše nekretnine!

Zatražite sastanak s arhitektom