Nakon subvencioniranja energetske obnove već izgrađenih objekata i njihove prenamjene u turističke svrhe, slijedi izrada programa subvencioniranja gradnje zgrada nulte kategorije. To su kuće, tipa luksuzna vila čije je projektiranje izazov za svakog arhitekta. One troše vrlo malo energije dok se preostala potrebna energija uzima iz obnovljivih izvora. 

luksuzna vila, arhitekt Davor Hauptmann

U trenutku kada Hrvatska postiže zavidne rezultate u turizmu, logično je graditi i preuređivati sve više smještajnih kapaciteta

Dobra vijest za turizam i iznajmljivače

Ministrova najava zapravo je jako dobra vijest u vrijeme kada Hrvatska postiže zavidne rezultate u turizmu i kada se gradi i preuređuje sve više smještajnih kapaciteta u luksuzne vile, uz sve zahtjevnije projektiranje. Stoga je logično, i veća konkurencija na malom hrvatskom turističkom tržištu. A kako opstati, biti bolji i drukčiji od konkurencije, pitanje je koje muči brojne iznajmljivače.

Jedan od njih odlučio je svoju ukupnu turističku ponudu na jednom dalmatinskom otoku obogatiti gradnjom luksuzne rezidencijalne vile. Njena je površina nešto manja od 400 kvadrata s vanjskim, otvorenim bazenom. Namjera mu je bila upravo obogaćivanjem turističkih sadržaja, odnosno gradnjom bazena uz luksuznu vilu, koji zbog blizine mora može biti punjen i morskom vodom, podignuti kategorizaciju vile na najvišu razinu. Istodobno će smanjiti troškove tog objekta – koji je u funkciji svega nekoliko mjeseci u godini – kako bi se što prije isplatila nemala investicija.

luksuzna vila, arhitekt Davor Hauptmann

Luksuzna rezidencijalna vila, ukupne površine nešto manje od 400 kvadrata, ima i vanjski, otvoreni bazen

Zbog toga nije čudo da mu je u vremenu još uvijek aktualne recesije i krize, uz turističke sadržaje imperativ bio i energetska učinkovitost vile, korištenje novih tehnologija i obnovljivih izvora energije. Kompletno rješenje ponudio mu je svojim sveobuhvatnim i atraktivnim projektom splitski arhitekt tvrtke Kreiranje d.o.o. Davor Hauptmann.

Štedljiva luksuzna vila izazov je za projektiranje, ali uvijek ima svoje turističke klijente

– Ova ekskluzivna rezidencijalna i luksuzna vila je u izgradnji i do ljeta bi trebala primiti prve goste. Takvi atraktivni objekti uvijek imaju svoje turističke klijente iako je njihovo iznajmljivanje u najvišoj cjenovnoj kategoriji, kao i sama vila svojim luksuznim sadržajem. Stoga je  isplativost te investicije neupitna. Isto tako, korištenjem bespovratnih sredstava europskih fondova koji joj dodatno omogućuju podizanje energetskog razreda definirajući je kao niskoenergetsku i pasivnu kuću, to vrijeme se još više skraćuje. Moram istaknuti da je u cijeloj toj priči najvažniji i najodgovorniji dio projektiranje. Projektiranjem se osnovni parametri energetskih ušteda već tada precizno planiraju i definiraju. To se odnosi na poziciju i veličinu prostorija te prozora i vrata prema stranama svijeta. Isto tako i na izbore izolacije, grijanja, hlađenja, rasvjete i same opreme, ističe arhitekt Hauptmann.

luksuzna vila, arhitekt Davor Hauptmann

Ova ekskluzivna rezidencijalna vila trenutno je u izgradnji i do ljeta bi trebala primiti prve goste

Inače, energetski certifikat kojega danas mora posjedovati svaki objekt koji se prodaje ili iznajmljuje, donosi niz benefita. Prvenstveno, podiže vrijednost nekretnine i omogućuje povoljnije kamatne stope kod banaka kroz tzv. “zelene” kredite.