Da je uređenje potkrovlja, kada je dobro isplanirano, osvijetljeno i izolirano, put do šarmantnog stambenog prostora, opće je poznata stvar. Uređenje potkrovlja naročito je bilo popularno posljednjih 15-20 godina. Tada su se stanari višestambenih zgrada u gradskim četvrtima, uglavnom građenih 70-tih i 80-tih godina bez krovišta, zbog prodora vlage i hladnoće na zadnjim katovima, silom prilika odlučivali za stavljanje krova.

Podizanjem krova za samo koji metar, na vrhu zgrada rađao se prekrasan stambeni prostor, tzv. penthouse. Takav prostor  je, često, imao pogled na sve četiri strane svijeta i veliku osunčanu terasu.

Uređenje potkrovlja u obiteljskoj kući – galerija za mir i osamu

Podizanjem ili stavljanjem u funkciju krovišta na isti način, dobivaju se dodatni stambeni kvadrati i u potkrovlju obiteljskih kuća. Takvo uređenje potkrovlja u galeriju idealan je “poligon” za sve vrste kreativnih ideja.

Potkrovlje, galerija, arhitekt Davor HauptmannPotkrovlje, galerija, arhitekt Davor Hauptman
Galerija u potkrovlju dobro “podnosi” razne stilove uređenja interijera, bilo da se radi o modernom, minimalističkom stilu ravnih linija, industrijskom, rustikalnom ili nekakvoj mješavini raznih stilova nastaloj u “naletu kreativnosti” arhitekta. Galeriji u potkrovlju sve stoji baš savršeno.

Stambeni kvadrati u potkrovlju idealni za višegeneracijske obitelji

Podizanje krovišta i dogradnja stambenih kvadrata u potkrovlju idealno je rješenje kod povećanja obitelji i višegeneracijskih zajednica. Nažalost, to je na ovim našim prostorima, uslijed dugogodišnje ekonomske krize, sve više pravilo, a sve manje iznimka. To je i puno manja i lakše prihvatljiva investicija od kupnje vlastitog stana ili gradnje nove obiteljske kuće. Istodobno, članovima obitelji osigurava neophodnu privatnost i kutak samo za sebe. Galerija moće biti i prostor za bavljenje raznim hobijima.

Potkrovlje, galerija, arhitekt Davor HauptmanPotkrovlje, galerija, arhitekt Davor Hauptman
Prostor galerije u samome potkrovlju s unutarnjim stepenicama, koje oduzimaju svega nekoliko stambenih kvadrata, komunicira s donjim dijelom stana. Na galeriji je najbolje smjestiti prostor za spavanje i odmor, dodatnu kupaonicu te eventualno radnu sobu. Odnosno, sve one prostore u kojima prvenstveno tražimo mir. Donji dio ovako izvedenog dvoetažnog stana ostaje posvećen dnevnom životu i aktivnostima, poput kuhinje, trpezarije i dnevne sobe. Preciznije, mjestima gdje bi se obitelj okupljala i provodila zajedničke aktivnosti, bilo da je u pitanju priprema obroka i objedovanje oko trpezarijskog stola, gledanje televizije ili pak druženje prigodom raznih obiteljskih proslava.

U svakom slučaju, galerija je stambeni prostor za poželjeti!

Znate li da država sufinancira izolaciju krovišta: http://www.fzoeu.hr/hr/energetska_ucinkovitost/enu_u_zgradarstvu/energetska_obnova_obiteljskih_kuca/