Marojka Mozara odabrala je arhitekta Davora Hauptmanna za uređenje stana na splitskim Kaskadama na južnim obroncima Marjana. Osim što pregrađuju prostor, staklene prizme zaklanjaju poglede, omogućavaju i kvalitetniju disperziju prirodnog svjetla. Kako je izvedba u laganom aluminijskom okviru i silikonskim ležajnicama, zid postaje dekorativni dio prostora

preuređenje stana, adaptacija, rekonstrukcija, arhitekt hauptmann

Slobodna Dalmacija, prilog “O kućo mala”

Lokacija na kojoj se nalazi stan koji je kupila prije četiri godine, Marojki Mozari savršeno odgovara. Učas je pješice u centru grada. S njezine terase površine 20-tak m2 na Kaskadama u predjelu Meje, na južnim obroncima Marjana, pruža se pogled koji bi mnogi nazvali “pogledom od milijun dolara”. Splićani dobro znaju kakav je to pogled. Čitatelji koji možda ne znaju gdje su Kaskade, recimo da odatle puca pogled na more, otoke, ali i na Rivu i druge dijelove Splita. Njezin stan, površine 50-tak kvadrata, pun je svijetla, griju ga sunčeve zrake tako da zimi ne treba preveliko grijanj. Ljeti ne treba osobito hlađenje jer svježina dolazi s mora. Kutak je to u kojem se čovjek ugodno osjeća. Ali kad je gospođa Mozara ulazila u svoj novi stan, slika je bila drukčija.

– Stan je bio dosta mračan, taman. Vrata su bila tamnosmeđa. Prednja strana stana prema terasi je bila podijeljena zidom. Iz hodnika se ulazilo u kuhinju koja je zidom bila odijeljena od dnevnog boravka. Sve je to bilo dotrajalo i načeto zubom vremena. Trebalo ga je obnoviti. Uređenje stana sam prepustila arhitektu Davoru Hauptmanu. On je, čim je došao, rekao kako sve treba otvoriti i pustiti sunce da uđe u prostor. Kad mi je rekao da će staviti zid od stakla, mislila sam se kako li će to biti, ali to je bio pun pogodak. I evo, vidite kako je – priča nam, zadovoljna učinjenim. Sa osmjehom veli kako joj je susjed jednom prilikom rekao: “Nemojte da stan vidi moja žena jer onda ću i ja morati svoj preuređivati!”

Uređenje stana – velika klizna stjenka

Prema zamisli arhitekta Hauptmanna, prednji najbliži dio južnoj terasi, kao i prije, čini kuhinja s blagovaonicom i dnevni boravak, ali sad je to cjelina.

– Stare raščlanjene otvore i žaluzine zamijenila je velika staklena klizna stjenka. Sjenilo postavljena tenda i roleta koja dozira ulaz sunčevih zraka, ovisno o nagibu kuta sunca – pojašnjava nam arhitekt. Odlučio je zid od hodnika prezidati staklenim prizmama. Tko bi i ostale prostorije u stanu imale dnevno svjetlo.

– Osim što pregrađuju prostor, staklene prizme zaklanjaju poglede, omogućavaju i kvalitetniju disperziju prirodnog svjetla. Kako je izvedba u laganom aluminijskom okviru i silikonskim ležajnicama, zid postaje dekorativni dio prostora. Oko njega se vrti sredina stana i definitivno je element koji pridonosi kvalitetnijem vizualnom dojmu cijelog interijera, kazuje Davor Hauptmann.

Uređeni stan – namještaj po mjeri

Marojka Mozara veli kako joj puno znači to što ima dosta ugradbenih ormara. Smješteni su u hodniku, a ima i veliki ormar u spavaćoj sobi. Kad su otvorena vrata te sobe, dolazi svjetlo iz dnevnog boravka koji se vidi s kreveta, kao i dio terase. Kako navodi arhitekt, tako sve skupa postaje vizualna i komunikacijska cjelina jedinstvenog prostora s puno svjetla.

Kad je riječ o uređenju kupaonice, odlučio se, kaže, za jednostavne prozračne pregrade od kaljenog stakla i s velikim ogledalom na klupici koja omogućava lak pristup svakodnevnim potrepštinama. Tuš kabina je, dodaje, u “walk in” izvedbi bez prijelaza, s podnom kanalicom, a s druge strane su ormari pristupačni u svakom dijelu i trenutku prolaska kroz prostoriju.

Marojka Mozara kazuje nam da je kupila amo kauč i stol. Sav ostali namještaj, uključujući i kuhinju, izrađen je po mjeri. Uglavnom je korišten medijapan koji je lakiran u visoki sjaj. Zidna obloga kuhinje prevučena je bojenim kaljenim staklom u toplim crvenkastim nijansama. Boja kuhinje je u blagoj krem-žućkastoj boji. Nešto tamnijih boja je podna keramika, uz koju je hrastov natur parket širokih i dugačkih pločica. Arhitekt se odlučio za rješenje bez prijelaznih podnih distancera. Kako nam pojašnjava, podovi su izjednačeni s visinom terase dodavanjem sloja striha koji su ranije imali stepenicu zbog niže unutarnje kote poda.

– Sad je to i tehnički kvalitetnije riješeno kako zbog vode, tako i radi boljeg plošnog povezivanja s terasom koja je postala sastavni dio cjeline interijera. Taj doživljaj dodatno pojačava red keramike koji je s površine balkona ubačen u prostor boravka iza linije pregradne stjenke – kazuje arhitekt Hauptmann.

preuređenje stana, adaptacija, arhitekt hauptmann

Snješko za unuku

Unutarnjim uređenjem kojim je arhitekt udahnuo novi izgled stana, toplini ovog prostora pridonose i slike koje naslikala vlasnica stana. O nadolasku božićnih i novogodišnjih blagdana, u stanu svjedoči Snješko Bijelić. Njega je gospođa Marojka, od malih bijelih plastičnih čašica i potrebnih ukrasa, pripremila za svoju unuku.

Članak je objavljen u prilogu “O kućo mala” Slobodne Dalmacije

Tekst: Ljubica Vuko

Foto: Vojko Bašić i Davor Hauptmann