Donosimo odgovore na 10 pitanja koja treba postaviti prije početka gradnje kako znali koji je najbolji arhitekt za Vaš projekt i izbjegli neplanirane troškove

Licencirani arhitekt je je multidisciplinarni profesionalac koji za projektiranje ili renoviranje Vaše nove nekretnine – stara obiteljska kuća – vodi računa o estetici i funkcionalnosti prostora, kao i o Vašem budžetu. Dio njegova posla čini poznavanje i razumijevanje raznih detalja, proizvoda i tehnologija u području gradnje i dizajna. Za to su potrebne godine iskustva i stalna edukacija koju mora imati arhitekt, a koja je relevantna za svaki Vaš projekt.

Kako bi znali koji je pravi arhitekt za Vaš projekt, morate postaviti prava pitanja:

 1. Sviđa li Vam se naš rad? Pogledajte naše projektiranje i izvedbu različitih vrsta projekata po kategorijama: vila, obiteljska kuća, stan i stambena zgrada, javni, poslovni i turistički objekat i prostor, nautičkaluka, kamp i plaža.
 2. Izrazite svoje estetske/stilističke, funkcionalne, cjenovne i vizualne preferencije i zatražite primjere koji odgovaraju Vašim kriterijima. Arhitekt ih mora znati kako bi napravio pravi projekt za Vas.
 3. Pogledajte reference arhitekta, što je i s kim do sada radio. One Vam puno toga mogu reći o iskustvu i reputaciji koju arhitekt ima u projektiranju.
 4. Pitajte koliko posla arhitektu Kreiranja dolazi od klijenata koji se ponavljaju.
 5. Zatražite da se vidite s arhitektom , da utvrdite nalazite li se na istoj “valnoj dužini” jer je gradnja dugotrajan i složen proces u kojem se mogu dogoditi i nepredviđene situacije.
 6. Pitajte arhitekta Kreiranja je li do sada radio na području lokacije vašeg objekta, poznaje li prostorno-plansku dokumentaciju te njene karakteristike i eventualne specifičnosti?
 7. Ako smatrate da se radi o specifičnom slučaju, pitajte je li imao iskustva s takvim situacijama. To su najčešće gradnje u zaštićenim zonama ili radovi na objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu, a za što Kreiranje ima licencu i iskustvo!
 8. Imate li nekakve posebne zahtjeve za svoj objekt u smislu energetske učinkovitosti? Zatražite informacije od arhitekta, tim Kreiranja nositelj je Green Building certifikata!
 9. Pitajte koje sve usluge arhitekt nudi? Slobodno zatražite odgovore na pitanja:

Arhitekt treba utvrditi kakav se projekt na parceli može napraviti– što se na tom terenu može napraviti,

– analizu prostorno-planskih mogućnosti,

– izradu projektne dokumentacije za građevinsku dozvolu,

– 3D vizualizacije vašeg objekta,

– nadzor izvođenja radova,

– kad će objekt biti završen,

– koliko će gradnja koštati i gdje se mogu učiniti eventualne uštede?

 1. Stara poslovica kaže: “Dobiješ ono što platiš”.  Potrebno je definirati koje sve usluge tim Kreiranja daje. Odustajanje od raznih usluga kako bi uštedio novac može biti rizično po vlasnika i u konačnici ga koštati puno više novca i živaca.

Imajte na umu: arhitekt je Vaš zastupnik tijekom procesa gradnje i nadzire izvođače vodeći računa o realizaciji projektnih rješenja i uštedama vašeg budžeta. Vi ste na istoj strani.

Savjeti onih koji imaju iskustvo gradnje ili preuređenja stambenog prostora bez arhitekta

Za kraj, savjeti onih koji su već gradili ili renovirali u životu i koji koriste svoja stečena iskustva. Tri stvari koje oni nikad (više) ne bi napravili:

 1. Ne bi se upustili u gradnju/renoviranje bez ovlaštenog arhitekta.
 2. Ne bi radili po sistemu sam svoj majstor ili s više samostalnih majstora, nego bi angažirali tvrtku po sistemu “ključ u ruke”.
 3. Ako nisu prisutni i ne žive u blizini gradilišta, imali bi čovjeka na terenu koji bi nadgledao izvođače radova.

Kontaktirajte nas i saznajte odgovore na sva Vaša pitanja u vezi s planiranjem, projektiranjem, nadzorom i gradnjom Vaše nekretnine!