Kada planirate preuređenje životnog prostora – stana, kuće ili vikendice, samo arhitekt Vam može dati prave savjete! Jedino tako možete izbjeći nepotrebne dodatne troškove kad dođu majstori i kad započnu radovi!

Upustiti se u preuređenje stana, kuće ili vikendice bez arhitekta, nije nimalo jednostavan posao i zahtijeva ozbiljan i dobro promišljen pristup. Tu je dizajnerski dio posla “najslađi”, ali i relativno najlakši. Svi manje-više znamo što nam se sviđa, što želimo i kako  želimo da to izgleda. Uz malu savjetodavnu pomoć dizajnera interijera, preuređenje Vašeg stana, kuće ili vikendice može izgledati poprilično jednostavno. No kad krenu radovi, priča se drastično mijenja i arhitekt je nužan.

Uz arhitekta nema nepredviđenih problema i skrivenih troškova

Posao koji bi trebao predstavljati užitak za čas se može pretvoriti u najgoru noćnu moru. Uz to i značajno podići ukupni budžet planiran za adaptaciju zbog nepredviđenih troškova. To su takozvani “skriveni troškovi”, odnosno razne zamke koje itekako traže poznavanje građevine. Zato ih samo arhitekt može unaprijed isplanirati i dati stručni odgovor na takva pitanja. Primjerice, hoće li neko od zamišljenih rješenja funkcionirati i u praksi ili će biti izvor novih frustracija. Problemi vrlo lako mogu eskalirati i višestruko podići budžet u sred preuređenja objekta zbog zastarjelih i oštećenih električnih ili vodovodnih instalacija koje zahtijevaju zamjenu. I o rušenju svakog zida Vaše kuće, stana ili vikendice treba itekako promisliti. Treba  znati je li nosiv ili samo pregradni te kako to riješiti bez posljedica po statiku objekta jer neznanje ugrožava ljudske živote i imovinu.

Primjera mogućih skrivenih problema i troškova je mnoštvo. Nije nam cilj preplašiti Vas, već informirati da dobro promislite što želite za svoj stan, kuću ili vikendicu, u kojem vremenu i za koliko novca. Jer, kako kaže ona narodna: tko ne plati *****, plati likara! Samo stručno osmišljen i napravljen arhitektonski projekt , kao i nadzor ovlaštenog arhitekta tijekom rekonstrukcijskih radova, garantira Vam da ćete dobiti ono što ste zaista i platili. A uz to i miran san u svom životnom prostoru.

Arhitekt savjetuje: Gradite kvalitetno, štedite da manje važnim elementima

Poznato je da je za gradnju i rekonstrukciju stana ili kuće potreban novac, no uz malo umješnosti, možemo ostvariti i značajne uštede. Zato već pri planiranju i projektiranju treba tu činjenicu uzeti u obzir. Primjerice, ne savjetuje se štednja na kvalitetnim podovima bilo da su od drveta, keramike ili nekih drugih materijala jer se radi o osnovi koja treba trajati dugo i dobro podnijeti eventualne stilske izmjene namještaja. Ne treba štedjeti ni na dobroj rasvjeti jer ona značajno doprinosi ugođaju ambijenta, a i estetski nije zanemariva. I na koncu, nisu uputne uštede na kućanskim aparatima. Oni moraju biti kvalitetni, dobro obavljati svoju funkciju i biti energetski učinkoviti, odnosno štedjeti struju. Od namještaja valja obratiti pozornost na kvalitetu, a ne cijenu, garniture za sjedenje i madraca.

Prave uštede isplative su i moguće na detaljima i popratnim sadržajima, poput kvaka na vratima, ormara ili kuhinjskih drvenih elemenata, zavjesa ili kupaonskih elemenata. U tom području na tržištu postoji velik izbor relativno kvalitetnih i jeftinijih elemenata od onih razvikanih, dizajnerskih.

Ako se radi o višestambenoj zgradi, kako bili što tolerantniji i lakše podnijeli Vaše preuređenje stana, predlažemo Vam da o početku i planiranom završetku radova, uz molbu za razumijevanje, susjede obavijestite osobno ili dopisom ostavljenim u poštanski sandučić. Isto ako da obustavite radove u određene sate (za dnevni odmor) te da tijekom radova uvijek osigurate čisto stepenište. Ponekad je to sasvim dovoljno da budete lišeni njihovih prigovora i mrkih pogleda. Ipak, ponekad je one najmrzovoljnije potrebno odobrovoljiti nekakvim keksima ili muffinima iz vlastite radinosti. Vidjet ćete, ljudi su čudo! 🙂